U proljeće kad se priroda polako budi, svi lagano pripremamo vrtove za sadnju. No, što je s pripremom vrta za zimu? Postoji li povrće koje se sije ili sadi u jesen? Naravno da postoji. U tekstu vam otkrivamo o kojem je povrću riječ.

Prije svake sadnje potrebno je vrt prekopati i nahraniti zemlju za nove biljke. Radi se o manjem broju biljaka pa vam možda i neće biti potrebna cijela površina vrta stoga napravite dobar plan i odredite koliko vam čega treba.

Ukoliko volite češnjak, mrkvu, peršin, luk i salate,  bacite se na posao :)

Češnjak je taj koji se sadi u jesen i često upravo ovaj jesenski ima bolji okus od onog ranijeg. Nije zahtjevna biljka i relativno se jednostavno sadi. Kao i za svaku drugu biljku, bitno je pripremiti zemlju za sadnju, očistiti ju od korova te prekopati. Nakon toga na razmaku od kojih 15-ak do 20-ak centimetara izdubite rupe na dubini od oko 4-5 cm i u njih postavite režnjeve češnjaka korijenom okrenutim prema dolje. Zatrpajte zemlju, pričekajte zimu te u proljeće po potrebi malo zalijte. Vaš češnjak spreman je za ubiranje sredinom proljeća kad primijetite promjenu boje stabljike iz zelene u smeđu.

Jesen je idealno vrijeme za sijanje mrkve. Baš kao i kod češnjaka, potrebno je pripremiti zemlju za sijanje. Mrkva i ostalo korjenasto povrće vole rahlu zemlju pa ponekad nije loše i dodati malo pijeska. Uzgaja se u plodoredu, najčešće nakon rajčice, graška ili krumpira, a razmak između redova u kojima se sije trebao bi biti oko 20 centimetara. Kad malo poraste, slobodno ju prorijedite i ostavite razmak od kojih 10 centimetara među biljkama. Dobro ju je sijati u staklenicima i klijalištima kako ju preniske temperature ne bi uništile.

white_info.png

Prijatelji weba

...SAVRŠENO MJESTO ZA VAŠU REKLAMU…


Cargo Logistic Grupa...korisni linkovi...